Studenti posjetili dislocirani studij u Orašju

Studenti posjetili dislocirani studij u Orašju
Ukupno 60 studenata iz Mostara u petak je posjetilo dislocirani studij u Orašju, na putovanju je bilo i 15 studenata Ekonomskog fakulteta. Cijela ideja se rodila još prošle godine kada su studenti iz Orašja posjetili kolege u Mostaru. Glavni cilj ovoga putovanja jest povezati fakultete i studente pa su Mostarski studenti u petak posjetili fakultet u Orašju. U sklopu posjeta održala se i tribina na kojoj je sudjelovalo preko 100 studenata iz Orašja. Na tribini se pokušalo prenijeti studentima Orašja novostima i događanja vezana za studente okupljene u Studentski zbor. Pa je tako Janja Marušić govorila o Studentskom zboru, David Damjanović o raznim udrugama i razmjeni, Tomislav Zeleničić je predstavio Ekonomski fakultet, Marija Begić Filozofski fakultet, a Davor Medvedović FPMOZ-o.
 
Nakon izlaganja gostiju slijedilo je kratko predstavljanje kolega iz Orašja koji su se potrudili što detaljnije prenijeti način odvijanja nastave u dislociranom studiju. Nakon cijelog programa u amfiteatru slijedilo je kratko druženje te sastanci kolega istih fakulteta. Kolege iz Orašja su iznijele svoje probleme s ciljem da im studenti u Mostaru pomognu i nadamo se da će se tu osjetiti već prvi korak suradnje. Bilo je odmah razmjenjivanje kontakta te su se već kolege iz Orašja uključile u humanitarnu akciju.
 
Nakon petka i svih upoznavanje slijedilo je večernje druženje.
 
U subotu ujutro studenti su se zaputili u Vukovar gdje ih je dočekao jedan od predstavnika SZ Sveučilišta u Osijeku. Tu su obišli Memorijalno groblje, Ovčaru, Vodotoranj i imali kratku pauzu u centru Vukovara uz sami Dunav. Nakon Vukovara zaputili su se u Osijek.
 
U Osijeku ih dočekuju kolege i nakon ručka vode ih u obilazak Osijeka i svih znamenitosti kako samog grada tako i fakulteta. Također je iskorištena prilika da bi se Studentski zbor povezao sa kolegama iz Osijeka te su ponovo slijedili manji sastancima na kojima se razgovaralo o boljoj suradnji i nekim zajedničkim projektima
 
Nakon svega toga uslijedio je povratak u Orašje.
 
U nedjelju ujutro studenti se upućuju na misu u župu Tolisa. Nakon mise uslijedio je obilazak crkve i samostanu u sklopu kojega se nalazi i muzej te knjižnica sa jako starim knjigama. Velike pohvale fra Marku koji je izdvojio svoje vrijeme i studentima prenio dio povijesti Hrvata Posavine.
 
Nakon toga studenti kreću prema Mostaru te iskorištavaju priliku i za kraći posjet Sarajevu.
 
Ukratko na kraju bi bilo važno za reći da je projekt i više nego uspio jer su se mnoge kolege povezale te se već sada radi na rješavanju problema u Orašju. Također su se svi studenti upoznali sa dislociranim studijem te uvidjeli uslove studiranja u Orašju. Sve je prošlo u najboljem redu tako da su i glavni organizatori i svi studenti došli sretni i bogatiji za jedno veliko iskustvo.
 
Posebna zahvala organizatoru putovanja kolegi Marku Džoiću studentu FPMOZ-a