#E4U u Mostaru: studenti vjeruju da mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u BiH

#E4U u Mostaru: studenti vjeruju da mogu doprinijeti pozitivnim promjenama u BiH

Na predstavljanju projekta EU for You u Mostaru, koji je održan u srijedu, 13.12.2017. s početkom u 10:00 sati, veleposlanik EU u Bosni i Hercegovini Lars Gunnar-Wigemark razgovarao je sa studentima ekonomskih fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“ o perspektivi mladih u zemlji.

Studenti su veleposlaniku postavili veliki broj pitanja i izrazili svoja mišljenja o načinima na koji se može unaprijediti situacija u zemlji, uvjetima koje BiH mora ispuniti kako bi se pridružila EU, kao i prilikama za stručno usavršavanje i stažiranje u EU kroz različite programe. Veleposlanik Wigemark je naglasio kako su mladi ključna pokretačka snaga pozitivnih promjena u zemlji. „Želja nam je čuti studente i stavove koje imaju o svojoj državi i životu, kao i razmišljanja vezana za Europsku uniju. Moram priznati da sam impresioniran kvalitetom, ambicijama i pozitivnim stavovima studenata, unatoč generalno negativnoj atmosferi u samoj državi“ izjavio je veleposlanik.

Od 120 prisutnih studenata, većina njih izjasnila se u korist ostanka u BiH i iskazala uvjerenje da, u budućnosti, mogu doprinijeti pozitivnim promjenama.

Info dani održavaju se na 14 javnih univerziteta/sveučilišta i fakulteta u BiH kako bi se predstavio projekt EU for You. Prilika su za studente da iskažu svoje stavove o stanju u zemlji. U okviru projekta kojeg Europska unija provodi već drugu godinu, studenti preddiplomskih studija će, uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi na izradi kampanja javnog informiranja kroz koje će predstaviti percepciju mladih u vezi sa socio-ekonomskim reformama, a posebno u području obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Do sada su Info dani održani u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Bihaću, Mostaru i na Palama, a slijedi predstavljanje projekta u Bijeljini i Tuzli.

 

Video o Info danima u Mostaru održanim na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru