Organizirana terenska nastava studenta

Organizirana terenska nastava studenta

Početak lipnja studenti pod okriljem prorektora za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom prof.dr.sc. Zdenka Klepića i više asistentice Lidije Šunjić, mag.oec. iskoristili su za posjetu Feala, Tehnološkog parka Posušje i Hajdučke Vrleti.

Posjećene organizacije su još jednom potvrdile zašto povezivanje akademske zajednice i studenata sa praksom je nužno u današnje vrijeme. Studenti su na terenu vidjeli šta znači imati obiteljsko poduzeće, kako funkcionira klaster i tehnološki park te kako se širiti i mimo svoje branše, a kako omogućiti ljudima da njihove ideje zažive odnosno povezati ono što i uče na kolegiju Poduzetništvo sa praktičnom izvedbom na terenu. Ovo je već tradicionalni način na koji Fakultet i Sveučilište nastoji spojiti teoriju i praksu, no nažalost pandemija nije dopuštala da se jedno vrijeme omogući.

Bježeći od najavljene kiše u Mostaru, prvi na redu bio je Feal Široki Brijeg gdje nas je dočekao Josip Kraljević, financijski direktor. Feal sa sloganom savršenstvo u aluminiju je organizacija koja je krenula i sa praksom podjele dobiti sa svojim radnicima jer je njihov pokojni vlasnik Jozo Bogdan gradio viziju da su zaposlenici najvažniji. Studenti su mogli vidjeti i čuti kako Feal kao organizacija sa dobiti od 43,1 milijun KM u 2022. godini koja zapošljava 750 zaposlenika u sklopu svoje grupe ruši sve poslovne barijere šireći svoju grupu dodatnim djelatnostima, bilo da je riječ o poliklinici, farmi ili vjetroelektranama.

U sunčanom Posušju dočekali su predavači Matej Miličević i Milan Jukić ispred Logističkog centara Posušje, unutar kojeg djeluje Tehnološki Park na čijem je čelu voditelj Fondacije Stipe Bešlić. Studenti su mogli vidjeti kako se upravlja CNC strojevima i ostalom opremom koje JU Razvojna agencija ŽZH HERAG i općina Posušje stave na raspolaganje Tehnološkom parku Posušje, a s ciljem podrške razvoja sektora metala i plastike u Županiji Zapadnohercegovačkoj i šire. Također su mogli čuti kako Park daje podršku razvoja početničkog poduzetništva i poduzetništva žena na konkretnim primjerima te kako njima samima mogu pomoći u bližoj budućnosti.

Na Blidinju ipak dočekuje kiša no uz omogućen ukusan ručak i ugodno predavnje od strane Marija Vukoja Lastvić, menadžerice ugostiteljskog objekta Hajdučke Vrleti u Parku prirode Blidinje, u fokus je ubrzo stavljeno obiteljsko poduzetništvo i klasteri s obzirom da je svoja iskustva prenijela odnedavno i predsjednica Turističkog klastera Hercegovina. Priča o Hajdučkim Vrletima traje već 24. godine, kada je jedan vizionar Vinko Vukoja  Lastvić, postavio sebi jasan cilj kojeg i dan danas njegova kćerka nastoji uz svoj tim održati uz poruku studentima da treba da damo svoj doprinos području u kojem se nalazimo što Hajdučke Vrleti i Visit Blidinje itekako rade.

Studenti su također imali priliku posjetiti Masnu Luku u Parku prirode Blidinje te od vodiča čuti zašto se smatra jednim od ljepšim planinskim područjem u podnožju Čvrsnice te kako su volonteri branili ovaj biser od nedavnih požara pritom stavljajući naglasak na društvenu odgovornost i zaštitu okoliša u kojem se nalazimo.

Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su doprinijeli da ova terenska nastava prođe u ugodnoj atmosferi te puno praktičnih znanja i novih iskustava !

https://feal.ba/

https://tehnoloski-park.com/

https://www.vrleti.com/