Ekonomski Fakultet Sveučilišta u Mostar i Ekonomski fakultet Univerziteta u Banja Luci organizatori 6. interkatedarskog skupa katedri za menadžment zemalja jugoistočne Europe

Ekonomski Fakultet Sveučilišta u Mostar i Ekonomski fakultet Univerziteta u Banja Luci organizatori 6. interkatedarskog skupa katedri za menadžment zemalja jugoistočne Europe

Dana 7. i 8.10.2016. godine na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Banja Luci održan je 6. interkatedarski skup katedri za menadžment zemalja jugoistočne Europe te znanstvena konferencija pod nazivom “Suvremeni poduzetnički menadžment i organizacija u digitalnoj eri u zemljama u tranziciji: prepreke i mogućnosti”.

 

Šesti regionalni sastanak i znanstvena konferencija katedri za menadžment zajednički je organizirana od strane Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Banja Luci i Ekonomskog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru, a domaćini su bili: Ekonomski fakultet Univerziteta u Banja Luci, Katedra za poslovnu ekonomiju, menadžment i marketing, Centar za projektni menadžment i preduzetništvo (CPME), Ekonomski fakultet u Banja Luci.

Nastavno osoblje i suradnici sa visokoškolskih ustanova iz regije jugoistočne Europe, koji se u znanstvenom i nastavnom smislu bave problematikom organizacije, menadžmenta, poduzetništva i informacijskih tehnologija učestvovali su na skupu i konferenciji gdje su radni jezici savjetovanja bili svi službeni jezici zemalja jugoistočne Europe te engleski jezik.

Sa Ekonomskog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su: prof.dr.sc. Zdenko Klepić, prof.dr.sc. Lidija Lesko Bošnjak, prof.dr.sc. Katerina Malić Bandur, doc.dr.sc. Nikola Papac i asistentica Lidija Šunjić, mag.oec.

Skup je otvoren pozdravnim govorima od strane organizatora, prof.dr.sc. Saše Petkovića, izvanrednog profesora i prodekana Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci i  prof.dr.sc. Zdenka Klepića, redovitog profesor i prodekana Ekonomskog fakulteta Sveučilište u Mostaru, odnosno predsjednika i potpredsjednika programskog odbora. Skup se nastavio govorom prof.dr.sc. Jasmina Komića, redovnog profesora i ministra u Ministarstvu nauke i tehnologije  Republike  Srpske, na temu:“Transfer  znanja  i  najboljih  praksi poduzetništva u realni sektor i podržavanje procesa komercijalizacije inovacija“ te predavanjem prof.dr.sc Jove Ateljevića na temu „Uloga Univerziteta u regionalnom razvoju“.

Nakon toga, predstavljeni su i novi partneri te okrugli stol koji je gdje je predstavljen IT Klaster Banja Luka: Priča o suradnji između Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Centra za projektni menadžment i preduzetništvo i IT Klastera Banja Luka.

Drugi dan je upriličen okrugli stol koji je obuhvaćao diskusije na temu: Regionalna suradnja u obrazovanju – mogućnosti i izazovi. Moderatori su bili: prof.dr.sc. Zdenko Klepić, sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc. Nikša Alfirević sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Darko Tipurić sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Aziz Šunje sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Drugi dan je bio rezerviran i za prezentacije radova i diskusije u tri paralelne sesije pod naslovima: menadžment i marketing, korporativno upravljanje te poduzetništvo i IT.

Cilj skupa je bio nastavak regionalne suradnje među vodećim ekonomskim fakultetima u te nastojanje da se unaprijedi suradnja između vodećih visokoškolskih ustanova s posebnim naglaskom na katedru menadžmenta u regiji cijele jugoistočne Europe (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija).

Domaćin narednog 7. interkatedarskog skupa katedri za menadžment zemalja jugoistočne Europe bit će Zagreb, odnosno Ekonomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, a održat će se u rujnu 2017. godine.