Ekonomski fakultet srebreni na UNIAD-i 2019

Ekonomski fakultet srebreni na UNIAD-i 2019

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru osvojio drugo mjesto na UNIADA-i 2019. u Beogradu.

Osvajanjem sveučilišne malonogometne lige u Mostaru, ostvarili smo mogućnost odlaska na regionalno sveučilišno natjecanje u Beogradu, na kojem su sudjelovali fakulteti iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. U Beograd smo stigli kao finalist UNIADE 2018, koja se također održala u Beogradu s nadom da ćemo taj plasman poboljšati za jedno mjesto, no to nam nije pošlo za rukom, te smo drugu godinu za redom izgubili u finalu te ostvarili ipak ne tako loše drugo mjesto u dosta jakoj konkurenciji, ali ipak ostaje žal za prvim mjestom i zlatnom medaljom.

Na put Beograda krenulo je 6 studenata ekonomskog fakulteta te jedan student Pravnog fakulteta koji je izašao u susret i krenuo s nama u zadnji tren nakon što je jedan naš kolega zbog privatnih razloga odustao od odlaska. Ovim putem, u ime ekipe se zahvaljujemo našem prodekanu prof. Igoru Živki, koji je bio bezrezervna podrška, kako u sveučilišnoj ligi u Mostaru i tokom UNIADE u Beogradu, tako i u organizaciji odlaska u Beograd, bez kojeg ništa ne bi bilo moguće, kao i Ekonomskom fakultetu te studentskom zboru na čelu sa Ivom Čarapinom koji su nam omogućili financijsku podršku za pokrivanjem troškova puta i smještaja kroz 4 dana koliko je UNIADA trajala.

Na put smo krenuli u privatnom aranžmanu, s kombijem put Beograda.
U Beograd smo stigli dan prije samog turnira u popodnevnim satima do našeg smještaja, tražeći parking nekih sat vremena bezuspješno budući da je naš smještaj bio u užem centru a kombi bio predug, no na kraju smo ipak uspjeli te se smjestili i tu večer izašli ekipno u razgledavanje Beograda.
Prvi dan turnira smo otvorili ranom utakmicom protiv domaćina u sportskom centru u jednom od kvartova Beograda, gdje smo odigrali tri utakmice u razmaku od nekoliko sati što je bilo jako teško s obzirom da smo morali puno čekati između utakmica, gdje smo se ohladili, no uspjeli smo pobijediti obje utakmice u našoj grupi, te treću, četvrtfinalnu utakmicu, koja se igrala isti dan predvečer.
Nakon drugog dana u Beograda odnosno prvog dana turnira, budući da smo ostvarili zacrtano, a to je ući u završnicu, odlučili smo se opustiti u jednom od mnogobrojnih lokala u Beograda uz laganu večeru i piće. Najveći plus putovanja, i motiv za igranje nam je davala ta sloga među ekipom i dobra atmosfera, između ljudi koje se u ''privatnom'' životu gotovo nikako ne druže budući da su iz različitih krajeva kako grada Mostara, tako i države. A tih par dana su bili najbolji prijatelji, kao da se znaju cijelu vječnost. Nakon večere, vraćamo se u naše apartmane na odmor i spavanje budući da nas je sutradan čekao težak raspored.

Drugi dan smo u popodnevnim satima otvorili turnir sa polufinalnom utakmicom protiv dosta jake ekipe iz Maribora, koju smo uz dosta muke ipak priveli u našu korist te se plasirali u finale UNIADE gdje nas je čekala upravo ona ekipa domaćina koju smo porazili na otvaranju turnira.
Nažalost, u finalu je umor učinio svoje, dosta brojnija i svježija ekipa uz par sumnjivih odluka sudaca je ipak slomila naš otpor te nas porazila u finalu minimalnom prednosti od 2:1 u jako uzbudljivoj utakmici.

Na kraju, ipak treba biti i zadovoljan sa osvojenom srebrenom medaljom, budući da smo došli u dosta izmiješanom sastavu, s momcima koji i ne igraju često zajedno, što za razliku od ostalih fakulteta koje imaju organizirane futsal ekipe, to daje dodatnu težinu ovom uspjehu.
Ta medalja će uvijek biti uspomena na jedno lijepo putovanje, gdje smo pokazalo, da uz volju, želju i zajedništvo možemo puno toga uraditi.

Nadamo se da će sljedeće godine, neki novi studenti ostvariti to lijepo iskustvo i pokušati otići korak dalje od nas. 

Za Ekonomski fakultet nastupili su:

1. Marko Vukadin

2. Stjepan Dujmović (nije nastupio u Beogradu)

3. Vice Božić

4. Luka Suton (nije nastupio u Beogradu)

5. Luka Kasalo (nije nastupio u Beogradu)

6. Marko Golemac

7. Franjo Beljo

8. Nikola Papac

9. Mario Kvesić (nije nastupio u Beogradu)

10. Žarko Marušić (nije nastupio u Beogradu)

11. Franjo Skoko (nije nastupio u Beogradu)

12. Robert Kožulj

13. Dragan Edi Marić (nastupio samo u Beogradu)

 

Autor: Futsal team Ekonomskog fakulteta