Dan Europe 2023

Dan Europe 2023

Dan Europe je godišnji događaj koji se obilježava 9. svibnja diljem Europe kako bi se proslavile vrijednosti europske integracije i mira na europskom kontinentu.

Datum 9. svibnja izabran je kao Dan Europe jer se upravo tog datuma 1950. godine tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman obratio javnosti s prijedlogom stvaranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Obilježavanje Dana Europe započelo je 1985. godine kada su se Europska zajednica (prethodnica Europske unije) i njezine države članice dogovorile da će 9. svibnja biti Dan Europe. Od tada se svake godine 9. svibnja obilježava kao Dan Europe diljem kontinenta.

Ove godine na Dan Europe počinje Europska godina vještina. Želja je razviti vještine  radnika kako bi se izgradila zelena, digitalna, konkurentna, pravednija i kompetentna Europa.
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru pridružuje se nastojanju BiH u približavanju EU i razvoju vještina studenata spremih da iz BiH posluju s EU kreirajući smjer "Poslovanje s Europskom unijom", zatim revidirajući nastavne planove i programe u cilju modernizacije sadržaja i procesa učenja te kontinuiranim razvijanjem centra za cjeloživotno učenje.