Studentica Ekonomskog fakulteta sudjelovala na radionici unutar projekta Female Youth 4ICT u Sofiji

Studentica Ekonomskog fakulteta sudjelovala na radionici unutar projekta Female Youth 4ICT u Sofiji

Od 8. do 18.3.2019. u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, studentice iz Mostara, Banja Luke, Nikšića i Budve imale su priliku unutar projekta Female Youth 4ICT sudjelovati u desetodnevnoj radionici naziva 'Enhancing competitiveness of the Bulgarian and the EU economy through development of modern and working skills in the ICT/entrepreneurship sector'.

Prvi dan radionice je započeo prezentacijom o programu razmjene gostujuće organizacije Bulgarian Centre of Women in Technology – BCWT, a nastavio se uz interaktivnu radionicu 'Mission and vocation as female entrepreneurs'. U ovoj vježbi koju je za mlade poduzetnice vodila Elitsa Kostova, djevojke su na zanimljiv način učile o tome kako najbolje definirati posao kojim se žele baviti i prepoznati svoje najveće prednosti u tom poslu.

Sljedeći dan bio je rezerviran za jednodnevni izlet u ovogodišnji europski grad prijestolnicu kulture – Plovdiv, u kojem su sudionice uz turu sa vodičem istraživale najstariji nastanjeni grad u Europi.

Kroz sljedeća dva dana studentice su se upoznavale i sa osnovama programiranja i kodiranja kroz još jednu zanimljivu interaktivnu radionicu gdje su ih Ivaylo, Mihaylo i Filip iz bugarskog IT poduzeća Tehnokrati podučavali kako programirati i raditi sa – micro:bitom. Micro bit je maleni hardver koji je BBC razvio za edukaciju u Velikoj Britaniji, a sada se koristi za učenje osnovama programiranja i kodiranja.
Poslijepodne tog dana bilo je rezervirano za upoznavanje sa glavnim gradom Bugarske, Sofijom, u pratnji vodiča i kroz razgledavanje nekih od najvažnijih lokacija i znamenitosti u samom centru.

Sutradan su sudionice učile nešto više o održivosti i tehnikama uz pomoć kojih mogu smanjiti stvaranje otpada u vlastitoj svakodnevici kroz savjete i trikove koje je s njima podijelila Tatiana Rehmova. Studentice su čak zajedno s Tatianom pripravile svoj šampon za suho pranje kose uz pomoć samo organskih sastojaka.

Zanimljivo i zabavno upoznavanje sa osnovama digitalnog marketinga bilo je rezervirano za šesti dan radionice unutar kojeg je Simeon Spasov ispred kompanije CreateX nastojao približiti studenticama važnost korištenja modernih alata u dugoročnoj promociji branda. Zatim je uslijedio sat fotografije na kojem su Fani Buchvarova i Nikolay Stoykov ispred foto agencije Motif predstavili osnove fotografije, a zatim studentice pozvali u maleno foto natjecanje u uličnoj fotografiji gdje su ostatak poslijepodneva provele šetajući ulicama Sofije u potrazi za upečatljivim kadrovima i mjestima za fotografiranje.

Važnost obnovljive energije bila je glavna tema kroz sedmi dan radionice gdje su u prostorima kompanije MOVE.bg Ivaylo, Mihaylo i Filip iz bugarskog IT poduzeća Tehnokrati djevojkama objasnili principe dobivanja energije iz obnovljivih izvora, a kasnije i iste principe pokazali kroz praktične primjere i animacije. Agenda je za taj dan također uključivala gledanje poučnog i inspirativnog filma 'Dream Big: Engineering Our World', programiranje i upravljanje robotima kao i posjetu izložbi digitalnih umjetnosti koja je sudionice zapanjila kombinacijom stvarne i virtualne realnosti.  

Ova radionica je također uključivala izradu vlastitih mobilnih aplikacija. Za vrijeme posjete poduzeću Telerik prateći vodstvo mentora iz ove kompanije studentice su dizajnirale neke od prepoznatljivih mobilnih igara poput 'Kamen, papir, škare' ili 'Space Invaders'.

Znanje koje su sudionice stekle tokom interaktivnih radionica mogle su i pokazati posljednji dan kada su se uključile u Hackaton unutar prostorija kompanije HyperAspect.
Dan je započeo uz prezentaciju o razvoju uspješnog start-upa u 12 koraka koju su pripremile Janet Todorova i Pavlina Dzhartova. Nakon toga su cure podijeljene u grupe, svaka grupa sa svojom različitom temom gdje su započele rad na inovativnim idejama i razvoju svog poslovnog modela zajedno sa tehničkim i poslovnim mentorima. Predstavnice timova su potom uz pitch od deset minuta predstavile ideje svojih timova pred žirijem.

Podjelom certifikata i zanimljivih darova za sve sudionice, kao i zajedničkim druženjem završena je i ova radionica. Kroz nju su studentice imale priliku naučiti praktična znanja iz područja IT-a, osnove marketinga, upoznale su se sa virtualnom realnošću, obnovljivom energijom i programiranjem robota. Sudionice su se informirale i o osnovama fotografije, naučile su kako pripremiti desetominutni pitch za svoju ideju, ali i saznale brojne načine na koje mogu smanjiti stvaranje otpada kako u svom, tako i životu ljudi u svom okruženju. Nakon što su se inspirirale i otkrile da mogu puno više nego što su očekivale, sada se itekako mogu vratiti u svoju studentsku svakodnevicu kako bi radile na razvoju svojih ideja. S velikim osmijehom.

Projekt Female Youth 4ICT implementira se kroz program Erasmus + i financiran je sredstvima Europske unije. Partneri na projektu su: INTERA Tehnološki Park, Institut savremenih tehnologija Crne Gore, Opština Budva, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, Vedoma - zavod za razvoj znanja in podjetništva, Inovacioni Centar Banja Luka, Bulgarian Centre of Women in Technology – BCWT.

Foto: Intera Tehnološki park, Amina Hodžić, Marija Perić