Panel rasprava veleposlanika Sattlera i mostarskih studenata

Panel rasprava veleposlanika Sattlera i mostarskih studenata

Dana 15. ožujka 2023. godine šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH gosp. Johann Sattler u prepunom amfiteatru Ekonomskog fakulteta sudjelovao je u debati i panel raspravi sa studentima pod nazivom Generation Change/#GenChange.

U amfiteatru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održana je zanimljiva panel rasprava pod naslovom „Budućnost dekodirana: Nova generacija i digitalni svijet”. U panel raspravi sudjelovali su studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić” Mostar sa šefom Delegacije Europske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom u sklopu novog projekta EU u BiH.

Prije početka panela sudionicima se obratio dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Igor Živko koji je pozdravio sve sudionike i zahvalio se na dolasku i pripremi projekta te zaželio uspješan rad.

Nakon toga, panel raspravu je otvorio šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler koji je naglasio: „Današnjim studentima je digitalno u krvi s obzirom na to da su odrasli u digitalnoj eri. Oni mogu predvoditi digitalnu transformaciju Bosne i Hercegovine, koja će otvoriti nove prilike za poduzetnike i inovatore, kao i efikasnije e-upravljanje u javnom sektoru. Vrlo mi je drago što sam imao priliku za dinamičnu diskusiju sa generacijom promjene – budućim liderima koji imaju snagu da kreiraju bolju budućnost Bosne i Hercegovine“.

Panel diskusiji su prisustvovali i dr. Ulrike Hartmannambasadorica Austrije u BiH, Anđela Čović, voditeljica marketinga ZenDev AB, Salko Kovačić, voditelj IT centra Univerziteta „Džemal Bijedić” Mostar i Darko Marić, specijalist za ljudske resurse, NSoft.

Svi panelisti su istaknuli značaj promjene pristupa obuci i obrazovanju koji mlade ljude može opremiti vještinama potrebnim za život i rad u digitalnom svijetu. Poseban naglasak stavljen je na reformu obrazovanja i potrebu bržeg usklađenja zakonskog okvira koji bi pratio proces digitalizacije u BiH.

Događaj je završen pozivom studentima da se umreže i apliciraju za narednu fazu #GenChange projekta te steknu priliku da budu dio pobjedničkog tima koji će ovog ljeta posjetiti Brisel.

Tokom ožujka i travnja, ambasador Sattler će zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU posjetiti javna sveučilišta/univerzitete širom Bosne i Hercegovine, razgovarati sa studentima o različitim temama koje su važne mladima, ali su bitne i za napredak BiH ka Europskoj uniji. Tijekom šest događaja koji će se održati u Zenici, Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Banja Luci i Bihaću, gosp. Sattler će se sastati sa više od 800 studenata, poslušati razmišljanja nove generacije u BiH i odgovoriti na studentska pitanja.

Link na galeriju slika: (klikni i preuzmi)