O fakultetu

Kontakt

Uprava

Povijest

Nastavno osoblje

Fakultetske službe

Knjižnica

Pravilnici i upute

webmail

Studijski programi

Sveučilišni studij

Preddiplomski studij

Diplomski studij

Specijalistički studij

Doktorski studij

Stručni studij

Mostar

Vitez

Orašje

Stari plan i program

Poslovna ekonomija

Poslovna škola

Poslijediplomski studij

Znanost i razvoj

Zbornik radova

Međunarodna suradnja

Konferencije

 

Studentski list - SEF

Linkovi

 

Novosti i događanja

Predsjedatelj vijeća ministara BiH Vjekoslav Beavnda održao predavanje na Ekonomskom fakultetu na temu ''BiH – kako iz krize?''

  U utorak 23.4.2013. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na poziv dekanice prof.dr.sc. Mile Gadžić predavanje je održao predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda na temu ''BiH – kako iz krize?''

  

Predavanje je otvorila u ime domaćina dekanica Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc. Mila Gadžić, koja se zahvalila gosp. Vjekoslavu Bevandi na odazivu da bude gost Ekonomskog fakulteta te održi predavanje o temi koja je postala dio našeg, ali i globalnog života posljednjih nekoliko godina.

Prije samog početka tematskog dijela predavanja, gosp. Bevanda se prestavio, vrativši se nakratko u svoje studentske dane provedene upravo na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Istakao je sa emocijama to razdoblje svoga života te naglasio da je upravo i to bio još jedan dodatni motiv da se odazove dekanici Gadžić i ponovno dođe na svoj fakultet.

Na početku svog predavanja na temu ''BiH – kako iz krize?'', gosp. Bevanda se osvrnuo na uređenje BiH te sve probleme koji iz toga proizlaze. Pored složenog državnog uređenja, istakao i veliki problem koji izvire iz kompleksnog i skupog administartivnog aparata. Istakao je da je BiH unatoč svim silnim problemima u kojim se nalazi ipak dio globalnog svijeta i otvorenog tržišta što se dalo isčitati iz statističkih prikaza međunarodnih ekonomskih odnosa BiH i inozemstva. Gledajući sve navedeno, istakao je da su alternative BiH vrlo jasne, a to su eurposki put i prihvaćanje europskih standarda.

Kao posebnu razvojnu priliku je istakao mogućnosti programa IPA II koji bi BiH narednih godina trebao donijeti cca 14 milijardi KM sredstava, što je približno petnaest državnih godišnjih proračuna. U tom je smislu pozvao i sve prisutne da uključe svoj potencijal u programiranje novih projekata i ideja s ciljem iskorštavanja ovih sredstava u pomoći zajednici iz koje dolaze.

Predsjedavajući Vijeća ministara gosp. Bevanda je naglasio problem nepovoljnog položaja privatnog sektora i stranih investitora, čije privlačenje i stabiliziranje jesu usko vezani za stabilnost i razvoj BiH. Posebno je naglasio da je put koji treba povezati sve, osiguranje zdrave poduzetničke klime, jer vodi izravno stvaranju novih radnih mjesta i socijalnog mira, stabilnosti države, pa i samog političkog sustava.

Na koncu svog izlaganja gosp. Bevanda je poručio studentima da žive život bez kompleksa, vjeruju u svoje vrijednosti i bez straha preuzimaju obveze a vodstvu fakulteta sa zahvalio na pozivu te pozdravio rad i nastojanja uprave u razvoju fakulteta.

 

Copyright by: JMD - 2005.